diumenge, 4 d’abril del 2010

Una escapada al país dels càtars (II)

El segon dia de ruta ens toca visitar els castells de Puillorenç, Perapertusa i Queribús passant per les Gorges de Galamús.

El primer castell que visitem, el de Puillorenç, a dalt a la imatge, es troba dalt d'una muntanya prop del municipi de la Pradèla. Per pujar-hi es triga un quart d'hora a peu. La part més antiga del castell és del segle X. Segons Antoni Dalmau aquest castell no va tenir cap paper especial en la croada contra els albigesos, però va ser refugi de faidits - sebyors desposseïts de les seves terres- i un dels darrers en capitular, el 1256. La seva importància també rau en què fou un dels "cinc fills de Carcassona", és a dir, una de les fortaleses reials que protegien la frontera que separava el regne de França del regne de Catalunya i Aragó.

El segon castell del dia que visitem és el de Perapertusa però abans d'arribar-hi ens aturarem a admirar les Gorges de Galamús.


El castell de Perapertusa es troba dins el terme de Sant Pau de Fenollet. Aquest és un dels grans que visitem ja que té una extensió aproximada de 9.000 m2 i es troba situat a 796 m. Aquest castell també forma part dels "cinc fills de Carcassona".


Finalment visitem un altre castell que forma part dels "cinc fills de carcassona", el de Querbús, situat a 728 m. d'alçada. El castell data dels segles XIII - XIV. Se'n destaca l'anomenada capella de Sant Lluísa la tercera planta de la torre, una sala d'un gòtic promitiu que té un curiós pilar en forma de palmera .