dimecres, 7 d’abril del 2010

Una escapada al país dels càtars (III)

Tercer dia de ruta i visitem Puivert, Montsegur i Foix. Ens aixequem aviat, esmorzem a gust i en quantitat ja que tenim davant un gran dia on veurem el mític castell de Montsegur, plagat de llegendes i d'històries.

Primer de tot visitem el castell de Puivert, un castell privat, en el qual s'ha de pagar entrada, com a la resta. El castell va rendir-se el 1211 a Simó de Montfort. Actualment el castell pertany a un notari de París retirat. És rellevant la sala dels músics on s'hi distingeixen, a les mènsules de les arcades, vuit figures de músics que toquen instruments de l'època.

A continuació ens dirigim a Montsegur. En paraules d'Antoni Dalmau; "Montsegur és sens dubte el lloc més emblemàtic del catarisme, l'autèntic símbol de resistència dels bons homes enfront del papa i de la corona francesa. Lloc de pas estratègic i prou lluny de tot arreu, la jerarquia càtara en va fer a partir de 1232 la seu de l'Església clandestina i el refugi de molts cavallers faidits, en un indret relativament reduït on hi van arribar a encabir-se 400 o 500 persones. Montsegur va capitular l'alba del dia 16 de març de 1244, uns 225 bons cristians hi van ser cremats vius en una immensa foguera." Realment espectacular l'ascensió i les vistes. A partir d'aquí hi ha molta llegenda o veritat sobre el castell que podeu consultar aquí.
Després de visitar el castell ens dirigim a Foix a visitar el castell que conserva dues torres quadrangulars del s. XIII i una de rodona del s. XV. Està molt ben restaurat i té un museu de l'Arieja, però tal i com destaca Antoni Dalmau, la visita no hi és imprescindible, val més fer un tomb per la part vella de la vila i pels agradables voltants de l'església abacial de Sant Volusià (gòtica, del s. XIV).